Reeds enkele jaren stimuleert de directie van het Atheneum in Boom haar lerarenkorps om te teamteachen. In 2023-2024 klopten ze aan bij ESTAFETT om er het professionaliseringstraject te volgen, zodat hun teamteachpraktijk nog meer doelgericht en efficiënt werd uitgevoerd. Het kernteam dat het professionaliseringstraject ‘Starten met teamteaching’ volgde, werd samengesteld met een groepje geïnteresseerde teamteachers en de directie.
In deze video krijg je zicht op de teamteachpraktijk van juf Stefanie en juf Caroline. Voor een aantal uren in de week worden twee klassen parallel geroosterd waardoor teamteaching mogelijk is voor de leerinhouden van wiskunde toegepast op bedrijfsorganisatie en economie. Hun teamteachpraktijk omvat twee doelen. Enerzijds willen ze hun klasmanagement voor deze zeer diverse klasgroep optimaliseren en anderzijds wensen ze de motivatie van hun leerlingen voor het vak wiskunde vergroten. Daarom kozen ze ervoor om te experimenteren met een mix van binnenklasdifferentiatie en zelfsturend leren. Om dit goed te kunnen uitvoeren wijken ze uit naar een grotere ruimte: de studiezaal. Deze infrastructuur laat toe om het overzicht te bewaren, extra ondersteuning en begeleiding aan te bieden en indien nodig verlengde instructie te geven. Van deze les is er ook een lesfiche gemaakt.
Teamteaching in de 3e graad van het secundair onderwijs
Getuigenis Atheneum Boom
Zo doen zij het…
Bekijk de bijhorende lesfiche
Lees hieronder het verhaal van Atheneum Boom
Welkom in de les wiskunde van het 5de jaar Bedrijfsorganisatie in het Atheneum te Boom! Stefanie en Caroline zijn er beiden wiskundeleerkrachten en teamteachen al een tijdje samen.
Ze geven ons een inkijk tijdens hun teamteachpraktijk die twee doelen omvat. Enerzijds willen ze hun klasmanagement voor deze zeer diverse klasgroep op vlak van voorkennis optimaliseren en anderzijds wensen ze de motivatie van hun leerlingen voor het vak wiskunde vergroten. Daarom kozen ze ervoor om te experimenteren met een mix van binnenklasdifferentiatie en zelfsturend leren. Om dit goed te kunnen uitvoeren wijken ze uit naar een grotere ruimte: de studiezaal. Deze infrastructuur laat toe om het overzicht te bewaren, extra ondersteuning en begeleiding aan te bieden en indien nodig verlengde instructie te geven.
De teamteachers kozen voor een gedifferentieerde aanpak op basis van de leerstatus of de voorkennis van de leerlingen. Met behulp van de beslisboom werden de teamteachmodellen en de groepssamenstelling van de leerlingen geselecteerd.
Voorafgaand aan deze les moesten de leerlingen hun wiskundeniveau voor een specifiek leerstofonderdeel zelf inschatten. Deze inschatting werd door beide leerkrachten beoordeeld. Aanvankelijk zouden er drie groepen zijn, maar niemand koos voor optie 3 “extra uitleg”. Daarom wordt de klas opgedeeld in twee groepen.
Alle leerlingen werken zelfstandig en krijgen ondersteuning op maat.
De leerlingen van groep 1, ondersteund door Caroline, werken in duo samen aan een hoekenwerk en krijgen een werkplekje aangewezen, terwijl de leerlingen van groep 2 individueel met de leerstof aan de slag gaan, ze zitten achteraan. Ter ondersteuning bekijken de leerlingen individueel filmpjes en gebruiken ze stappenplannen en andere hulpmiddelen. Ze worden hierbij ondersteund door Stefanie.
Wanneer de duo’s uit groep 1 klaar zijn met een opdracht, halen ze vooraan een volgende opdracht. Zo werken ze zelfgestuurd en op eigen tempo doorheen de les wiskunde.
Tijdens het teamteachen overlegt dit team kort over de leerlingenvorderingen, waardoor snel en efficiënt kan ingespeeld worden op de noden van de leerlingen. Een groepje leerlingen dat extra uitleg nodig heeft, neemt Stefanie apart. Deze leerlingen krijgen een verlengde instructie. De andere leerlingen werken ondertussen zelfstandig verder, terwijl er ondersteuning wordt aangeboden.
Op het einde van de les evalueren de teamteachers de uitgeprobeerde werkvorm en groepsindeling samen met de leerlingen.
Conclusie?
De leerlingen waren zeer positief over deze aanpak en de manier waarop geteamteacht werd! Tegelijk erkenden een aantal wel dat ze de '“extra uitleg'“ nodig hadden en zichzelf niet zo goed hadden ingeschat. Zo wordt het zelfregulerend leren een echt leerproces!